Masterclass ‘Hoogbegaafdheid Werkt!’

Hoe maak je hoogbegaafdheid bespreekbaar op de werkvloer? Wat zijn de voordelen van hoogbegaafden en waar lopen ze tegen aan? Sluit in de Week van de Hoogbegaafdheid aan bij mijn online Masterclass ‘Hoogbegaafdheid Werkt!’ op dinsdag 7 maart 2023 om 10.30 uur. Tijdens deze interactieve sessie ga ik dieper in op hoogbegaafdheid en de mogelijkheden die dit op de werkvloer biedt. Tevens worden ook de uitdagingen besproken. Het is interactief, dus deelnemers hebben de mogelijkheid om eigen inbreng te leveren.

Meld je nu aan!

Deelname aan de Masterclass kost slechts €50,- per persoon. Schrijf je in via dit formulier en bevestig je deelname door het overmaken van dit bedrag op IBAN NL85 KNAB 0514 4279 81 t.n.v. Wendy Haanschoten Coaching & Advies, vermelding: ‘Masterclass HB 070323’ en naam deelnemer.

Lees hier wat anderen ervan vonden.

Je kunt je ook aanmelden via contact@wendyhaanschoten.nl. Wees er snel bij en maak het beste van hoogbegaafdheid bij jou op de werkvloer!

Wil jij dit bij jouw bedrijf? Neem dan een kijkje bij mijn aanbod.

Neurodiversiteit

Neurodiversiteit betekent: verschillende manieren van denken. Neurodiversiteit omvat naast Hoogbegaafdheid (HB) en Autisme (ASS) bijvoorbeeld ook AD(H)D, HSP/HSS en dyslexie/dyscalculie. Ik wil de kennis over deze onderwerpen verspreiden zodat het gesprek gevoerd kan worden. Iedereen is anders, en iedereen is gelijk.

​​​​​​​De benadering van neurodiversiteit nodigt uit om te kijken naar het totaalbeeld van de capaciteiten van een persoon. Door alle breinen als divers te benaderen ontstaat er meer gelijkwaardigheid. Iedereen heeft namelijk sterke en zwakke kanten. Op deze manier word je nieuwsgierig naar de sterke kanten van een persoon, want daar zitten de mogelijkheden en het plezier.

Na mijn Masterclass ‘Neurodiversiteit Werkt!’ op het Oktoberweekend van Mensa ontstond er op LinkedIn een discussie over of hoogbegaafdheid ook onder neurodiversiteit valt. Ik ben van mening van wel. Er zijn vele paralellen in de ontwikkeling van de benadering met andere ‘labels’/bijzonderheden. Ik laat in mijn masterclass onderstaand plaatje zien:

Van moreel model naar neurodiversiteitsmodel

Zoals je ziet werden de diverse labels vroeger als stoornissen bekeken, dat geldt voor sommige mensen ook voor hoogbegaafdheid. Maar we maken met z’n allen de slag naar het Neurodiversiteitsmodel, wat uitgaat van de krachten en kwaliteiten van de neurodivergenten.

Het is belangrijk de verbinding tussen neurodivergente (collega’s met een bijzonderheid) én neurotypische (collega’s zonder een bijzonderheid) te bevorderen en de individuele talenten beter te benutten door gebruik te maken van de diversiteit. In mijn workshops laat ik zien dat anders denkenden een aanwinst voor je bedrijf kan zijn. Anders is niet beter of slechter, maar anders verhoogt wel de kwaliteit. Iedereen is anders, en iedereen is gelijk.

Ben je geïnteresseerd in zo’n workshop bij jouw bedrijf, of wil je hulp bij het opstarten van een intern Neurodiversiteit Netwerk, bekijk dan mijn aanbod en neem contact met mij op.

Afscheid

Vandaag is het 24 jaar geleden dat ik mij apotheker mocht gaan noemen. Wat was ik trots! Maar nu vooral melancholisch omdat ik de 25 jaar niet ga volmaken.

De reden is overigens wel leuk: ik ga me volledig richten op mijn eigen coachpraktijk ‘Wendy Haanschoten Coaching&Advies’. Het begeleiden van hoogbegaafde en andere neurodiverse professionals en het bespreekbaar maken van Neurodiversiteit op de werkvloer mag inmiddels wel mijn passie genoemd worden.

Dit valt niet langer meer te combineren met mijn baan als adviserend apotheker bij Achmea, waarvan ik dus afscheid neem.  Ik zal mijn vele fijne collega’s, zowel uit mijn eigen team, als de andere medisch adviseurs, als van mijn afdeling, als van de OR, als van Diversiteits Netwerken Achmea (DNA), als die uit het Neurodiversiteit Netwerk dat ik heb opgericht en de leden van de intervisiegroepen die ik begeleidde, best nog eens missen. Gelukkig kunnen we gemakkelijk contact houden en ben ik als coach uiteraard ook beschikbaar voor de medewerkers van Achmea.

En, niet te vergeten, geef ik nog een masterclass Neurodiversiteit Werkt! op woensdagmiddag 5 oktober in Zeist.

Iedereen is anders, en iedereen is gelijk: interview voor Zilveren Kruis

Masterclass Neurodiversiteit Werkt! Neurodiversiteit zie je niet aan de buitenkant. Het omvat naast hoogbegaafdheid en autisme bijvoorbeeld ook AD(H)D, HSP, dyslexie en dyscalculie. ‘Ook op ónze werkvloer lopen neurodiverse collega’s rond’, zo stelt onze collega Wendy Haanschoten. ‘En daar is niks mis mee. Sterker nog: we zouden dat moeten omarmen! Want iedereen is anders en iedereen is gelijk. Door daar met elkaar over te praten, ontdekken we individuele talenten. Talenten die ons team en onze organisatie verder brengen.’ Wendy hoopt die beweging samen met collega’s in gang te zetten. Zo geeft ze tijdens Diversity Day een workshop.​​​​​​​

‘Maak gebruik van elkaars talenten’
Om haar boodschap kracht bij te zetten, maakt ze gebruik van een oud voorbeeld: ‘In de oudheid is het eerste wiel uitgevonden. Als zij in die tijd allemaal hadden gedaan wat anderen deden, waren we nooit verder gekomen. Maar er was íemand die dacht: “Ik ga het anders doen”. Dat is een mooi voorbeeld van neurodiversiteit: het anders denken. Verval daarom niet in stereotyperingen. Kijk liever naar het totaalbeeld van de capaciteiten van een persoon en maak gebruik van elkaars talenten. Iedereen heeft namelijk sterke en zwakke kanten. En door alle breinen als divers te benaderen, ontstaat er meer gelijkwaardigheid.’​​​​​​​

Iedereen is uniek
Zelf ziet Wendy van dichtbij wat neurodiversiteit doet met mensen: ​​‘Mijn 3 mannen, man en 2 zoons, hebben allemaal moeite met hun dyslexie. Stuk voor stuk hebben zij het gevoel (gehad) dat zij dom zijn. En dat is zó onterecht. Ja, spellen is ingewikkeld. En anderen kunnen sneller lezen. Maar zij zijn goed in hele andere dingen. Mijn oudste zoon bijvoorbeeld is ook hoogbegaafd. Maar door zijn dyslexie werd dat niet erkend.’ 

Dát in combinatie met Wendy’s rechtvaardigheidsgevoel maakt dat zij zich actief inzet om het gesprek over neurodiversiteit op gang te brengen: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het anders kan. Én dat dat beter is voor iedereen.’​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Masterclass Neurodiversiteit Werkt!

Diversity Day
Op 5 oktober aanstaande geeft Wendy een workshop op dit thema tijdens Diversity Day. Wendy: “Ik vind het super gaaf om dit te doen. Ik heb deze presentatie al een aantal keer gegeven en het is elke keer anders. Naast een informatief deel is er bijvoorbeeld ruimte voor het delen van eigen verhalen en ervaringen. Die verhalen en de interactie die dan ontstaat met én tussen collega’s is heel bijzonder. Er gebeuren altijd mooie dingen. Dat kun je van tevoren niet voorspellen.’ ​​​​​​​

Kijk voor het hele programma van Diversity Day op achmeanet.

Wil jij voor jouw bedrijf ook zo’n workshop over neurodiversiteit? Neem contact met me op!

Coach voor hoogbegaafde volwassenen in Amersfoort of online

Ik coach hoogbegaafde volwassenen die meer uit hun leven willen halen. Professionals met een bijzonderheid. Neurodiversiteit omvat naast HB bijvoorbeeld ook ASS (autisme), AD(H)D, HSP en dyslexie/dyscalculie. Ik coach in Amersfoort of online.

Ik geef (online) interactieve workshops, masterclasses en lezingen over neurodiversiteit bij bedrijven. Neem contact met me op om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken.

Als voorzitter van het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen), Neurodiversiteit Netwerk Achmea, Vereniging Autisme Ambassadeurs kom ik regelmatig in contact met andere neurodiverse mensen. Samen willen kennis over dit onderwerp verspreiden, zodat het op de werkvloer bespreekbaar gemaakt kan worden en de talenten ingezet kunnen worden. Zodat jij je kunt oppoppen tot die prachtige vlinder.

Coach voor hoogbegaafde en/of hoogopgeleide professionals

Wil jij de beste versie van jezelf worden en in staat zijn je eigen koers te bepalen? Heb je het gevoel dat er meer inzit, maar dat het er niet uit komt? Dat je omgeving je niet begrijpt, of dat je je omgeving niet (meer) begrijpt? Dan kan een coachtraject passend zijn voor jou. Zodat jij je kunt ontpoppen tot de vlinder die in jou schuilt.

Ik begeleid hoogopgeleide en/of hoogbegaafde professionals met een bijzonderheid in hun zoektocht naar meer werkgeluk. Hierbij gaan we uit van jouw talenten, maar ook van zelfreflectie. Lees hier verder over coaching.

Neurodiversiteit Werkt!

Ik zet me ook graag in voor Neurodiversiteit. Zo ben ik Voorzitter Vereniging Mensa Nederland en was ik oprichter en Voorzitter Netwerk Neurodiversiteit Achmea, Bestuurslid Diversiteit Netwerk Achmea, Voorzitter Vereniging Autisme Ambassadeurs en Voorzitter van het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen).

Ik ben spreker, dagvoorzitter en ik geef inspirerende workshops. Daarnaast was ik adviserend apotheker en lid van het dagelijks bestuur van de OR. Verrassend veelzijdig dus.

Nieuwsgierig naar wat ik jou of je bedrijf kan bieden? Neem contact met mij op!

Coaching voor professionals

Nadat ik intervisiecoach-opleiding had afgerond, werd het tijd voor een volgende stap: coaching voor professionals. Ik wil me gaan richten op hoogbegaafde professionals, professionals in de zorg, vrouwen met autisme of andere vormen van neurodiversiteit, burn-out/time-management/work/life balance. Om nog beter beslagen ten ijs te komen ga ik ook de Kerntalentenanalisten opleiding doen. Wordt vervolgd!

Intervisiecoach opleiding afgerond

Op de slotdag van de intervisiecoach opleiding werd elke deelnemer geacht zijn/haar persoonlijke ontwikkeling te presenteren. Prachtige verhalen van mijn mede-coaches met de nodige diepgang. Over de pieken die een ieder beleefde, maar ook de dalen werden niet geschuwd. Na ruim een jaar samen optrekken voelde het vertrouwd genoeg in deze fijne groep. Alle modellen die we behandeld hadden kwamen voorbij, maar met name: Het IJsbergmodel van McClelland, MBTI, Reflectie volgens Korthagen, The Rolllercoaster of Change van E. Kubler Ross, Transactione Analyse, Drowning person diagram, Maslow’s Hierarchy of Needs, Fasen van Teamontwikkeling van Bruce Tuckman, de 4 Niveau’s van Waarneming en Drieslag leren.

En nu mogen we zelf aan de slag, met certificaat!

Oprichting Neurodiversiteit Netwerk

Deze week weer nieuwe stappen gezet in de oprichting van het Neurodiversiteit Netwerk Achmea. Met Creatieve Diensten besproken dat het logo moet aansluiten bij de stijl voor Diversiteit Netwerk Achmea, en dat gaat helemaal goed komen.

Tijdens een bijeenkomst die ik had georganiseerd voor geïnteresseerde collega’s vlogen die ideeën me om de oren. Superleuk om met mensen uit het hele bedrijf te spreken, en zo te horen wat voor diverse werkzaamheden er toch zijn. En op welke manier zij dus hun steentje bij kunnen dragen.

Iedereen was het er over eens dat dit netwerk een positieve uitstraling dient te hebben: Neurodiversiteit Werkt! Ik geef zelf al workshops over Hoogbegaafdheid of Autisme, en collega bood zich aan dit te gaan doen voor AD(H)D. Zo kunnen we onze kennis nog meer verspreiden. Ik word zo blij van zoveel energie!