Autisme

Ik zet me in voor een positief en divers beeld van mensen met ASS, die werkzaam zijn in bedrijven en organisaties.                                                           

Mensen met autisme verwerken informatie anders dan mensen zonder autisme, niet beter, niet slechter, anders. In uitzonderlijke gevallen kan het een misdiagnose van hoogbegaafdheid zijn, maar dubbeldiagnose komt ook zeker voor. Autisme bij vrouwen wordt zelfs nog vaak niet herkend. Autisme komt bij ongeveer 1% van de mensen voor.

Rekening houden? Waarmee?
Rekening houden met autisme is moeilijk als je niet weet dat er autisme speelt. Daarom is het voor de collega’s met autisme belangrijk dat hij of zij er open over is, maar deze collega wil zeker weten dat hij of zij niet veroordeeld wordt op basis van bestaande stigma’s over autisme. Het gevolg is dat er niet over gepraat wordt en de cirkel is rond…

Cirkel doorbereken!

Deze vicieuze cirkel veroorzaakt onduidelijkheid voor de leidinggevende en HR en overbelasting bij de collega met autisme. Deze wil immers voldoen aan de norm en in deze norm is geen rekening gehouden met zijn of haar autisme. Volgens mij is de beste eerste stap om deze cirkel te doorbreken het verstrekken van informatie. Met deze informatie komt een basis te liggen voor een gesprek en zal de omgeving vriendelijker worden om over autisme te praten. Hopelijk komt het gesprek op gang en kunnen we rekening gaan houden met elkaar.

Wat doen we eraan?
In deze eerste stap naar een autismevriendelijk bedrijf verzorg ik een interactieve masterclass over autisme. Wat is het? Hoe herken ik het? Hoe voer ik het gesprek? Wat kan ik doen? Daarnaast kunnen specifieke vragen altijd aan mij gesteld worden en kan ik meedenken in specifieke situaties.