Iedereen is anders, en iedereen is gelijk: interview voor Zilveren Kruis

Masterclass Neurodiversiteit Werkt! Neurodiversiteit zie je niet aan de buitenkant. Het omvat naast hoogbegaafdheid en autisme bijvoorbeeld ook AD(H)D, HSP, dyslexie en dyscalculie. ‘Ook op ónze werkvloer lopen neurodiverse collega’s rond’, zo stelt onze collega Wendy Haanschoten. ‘En daar is niks mis mee. Sterker nog: we zouden dat moeten omarmen! Want iedereen is anders en iedereen is gelijk. Door daar met elkaar over te praten, ontdekken we individuele talenten. Talenten die ons team en onze organisatie verder brengen.’ Wendy hoopt die beweging samen met collega’s in gang te zetten. Zo geeft ze tijdens Diversity Day een workshop.​​​​​​​

‘Maak gebruik van elkaars talenten’
Om haar boodschap kracht bij te zetten, maakt ze gebruik van een oud voorbeeld: ‘In de oudheid is het eerste wiel uitgevonden. Als zij in die tijd allemaal hadden gedaan wat anderen deden, waren we nooit verder gekomen. Maar er was íemand die dacht: “Ik ga het anders doen”. Dat is een mooi voorbeeld van neurodiversiteit: het anders denken. Verval daarom niet in stereotyperingen. Kijk liever naar het totaalbeeld van de capaciteiten van een persoon en maak gebruik van elkaars talenten. Iedereen heeft namelijk sterke en zwakke kanten. En door alle breinen als divers te benaderen, ontstaat er meer gelijkwaardigheid.’​​​​​​​

Iedereen is uniek
Zelf ziet Wendy van dichtbij wat neurodiversiteit doet met mensen: ​​‘Mijn 3 mannen, man en 2 zoons, hebben allemaal moeite met hun dyslexie. Stuk voor stuk hebben zij het gevoel (gehad) dat zij dom zijn. En dat is zó onterecht. Ja, spellen is ingewikkeld. En anderen kunnen sneller lezen. Maar zij zijn goed in hele andere dingen. Mijn oudste zoon bijvoorbeeld is ook hoogbegaafd. Maar door zijn dyslexie werd dat niet erkend.’ 

Dát in combinatie met Wendy’s rechtvaardigheidsgevoel maakt dat zij zich actief inzet om het gesprek over neurodiversiteit op gang te brengen: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het anders kan. Én dat dat beter is voor iedereen.’​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Masterclass Neurodiversiteit Werkt!

Diversity Day
Op 5 oktober aanstaande geeft Wendy een workshop op dit thema tijdens Diversity Day. Wendy: “Ik vind het super gaaf om dit te doen. Ik heb deze presentatie al een aantal keer gegeven en het is elke keer anders. Naast een informatief deel is er bijvoorbeeld ruimte voor het delen van eigen verhalen en ervaringen. Die verhalen en de interactie die dan ontstaat met én tussen collega’s is heel bijzonder. Er gebeuren altijd mooie dingen. Dat kun je van tevoren niet voorspellen.’ ​​​​​​​

Kijk voor het hele programma van Diversity Day op achmeanet.

Wil jij voor jouw bedrijf ook zo’n workshop over neurodiversiteit? Neem contact met me op!

Geef een reactie